Чудили ли сте се какво поврежда автоматичната скоростна кутия на Вашия автомобил? А защо е зададен определен интервал за смяна на маслото? Защо не се препоръчва използването на машина при смяна на маслото на скоростната кутия при моделите от VAG групата?

Отговорът на тези въпроси можете да откриете в две снимки на автомобил обслужен при нас.

Автомобилът е Ауди със скоростната кутия „типтроник“.

Скоростна кутия „типтроник“ на Ауди

На първата снимка виждате графито-металните отлагания, превърнали се в налепи. Тези отлагания влизат в клапанното тяло и с течение на времето утежняват работата му. Затова е важно да се спази интервалът за замяна на това масло. Другото важно нещо е да се спазва процедурата за замяна на маслото, филтъра и гарнитурата. Защо препоръчваме и държим маслото за обслужване на кутията да бъде оригинално? Защото оригиналното масло съдържа силиконова добавка, която чисти отлаганията от кутията и ги сваля в картера (съответно се наслояват на магнитите и се обират във филтъра на кутията).

В алтернативното масло, тази добавка отсъства и само след няколко хиляди километра кутиите дават признаци за ремонт. Оттук тръгва и широко разпространеният, но погрешен съвет "Не си сменяйте маслото, ако не искате да ви се счупи кутията".

На втората снимка виждаме вече измит картерът, магнитите, както и скоростната кутия, и всичко приведено отново в най-добрия работен режим.

ауди типтроник

В Das Auto Service се грижим за скоростните кутии на Вашите автомобили по най-добрия начин - с оргинални консумативи и по предписания и с оригинални процедури на производителя на автомобила.

И още няколко думи по темата с маслото в автоматичната скоростна кутия...

Напоследък често чуваме, че след смяна на масло, скоростната кутия дефектира и се чупи. Почти 90% от собствениците на тези автомобили, сменили си маслото малко преди да станат наши клиенти, на въпроса „С какво масло обслужиха скоростната кутия на Вашия автомобил?“ отговарят „Някакъв ATF беше...“. Но оригинално ли? По номер на рама? - „Не, някакво универсално на FEBI или SWAG“...

Само при нас в сервиза има 6 вида оригинално масло, на всяко от което пише ATF и е за различните поколения кутии, а концернът VAG произвежда над 18 вида ATF масла за скоростни кутии. За съжаление обаче, много от хората, които обслужват автоматичните скоростни кутии на Volkswagen, Audi и Porsche смятат, че има само един вид ATF масло за автоматична трансмисия и че се предлага с различни цветове, като цветът се определя от версията на софтуера.

Преди време имахме клиент, сменил си маслото при човек, който сам си „забърква“ от няколко вида по кода на кутията и който твърдял, че не било нужно да се използва оригиналното масло...

Прилагаме и снимка на различни масла по вид и съдържание, но с наименование АТF и Ви съветваме да се придържате към оригиналното масло за автоматичната скоростна кутия на Вашия автомобил.

ATF трансмисионни масла за автоматични скоростни кутии

Ако имате въпроси или нужда от допълнителна информация, можете да се свържете с нас на посочените контакти.

Das Auto Service media

Audi Media

Porsche Media