В края на месец май, част от екипа на сервиза премина успешно двудневно обучение в академията на Фолксваген Словакия.

 gmap

Накратко за Фолксваген Словакия

Компанията Фолксваген Словакия води началото си от 1991 г., като собствеността на дружеството се разпределя съответно на 80% дялове за VW AG и 20% собственост на BAZ (Bratislavské Automobilové Závody). Договорът за изграждането на завода и бизнес планът за неговото развитие е подписан тристранно от VW AG, BAZ и правителството на Република Словакия.

vw sl assembly hall

През 2016 г. компанията отбеляза своята 25-годишнина. Към днешна дата в нея работят 11.542 души, произведени са 4.5 милиона автомобила и 6.5 милиона скростни кутии. За четвърт век Фолксваген Словакия се е превърнал в най-предпочитаният работодател в страната.

Фолксваген Словакия има няколко производствени бази, разположени в различни части на страната. Нашият екип посети най-голямата от тях, намираща се в покрайнините на словашката столица Братислава. В нея има изградена закрита площ за асемблиране на превозните средства, която по размер се равнява на площта на 21 футболни игрища. В тази зала към купетата на автомобилите се добавят агрегатите и всички останали части и модули, а готовият вече автомобил се транспортира със специално изграден лифт от залата до тестовото трасе на територията на завода.

Двата дни, които прекарахме в базата в Братислава, са напълно достатъчни човек да си даде сметка за технологичния напредък на концерна. Можем само да отбележим с голямо съжаление, че в България не може да се види нещо подобно.

Обучението, което преминахме, обхваща последните тенденции, комбиниращи новите поколения бензинови двигатели и трансмисии, заедно със съвременните интелигентни технологии, като ни представя настоящите модели, които сме свикнали да виждаме в сервиза и тези, които тепърва ще бъдат серийно произвеждани.

Ден първи

Ставане в 5:00 часа сутринта, бързо кафе с парче сладкиш и ето откривателският дух създаде онова чувство на нетърпение да се срещнем с нови хора, да видим нови неща, да придобием нови знания, да познаем нови гледни точки, да обменим добри практики, с които да направим още една крачка напред в професионалното си усъвършенстване.

В този ранен час сме едни от малкото хора, които могат да се срещнат по улиците и в автобуса на път към завода. Скоро пристигаме на място и установяваме, че всъщност нищо не е такова, каквото си го представяхме. На уречения адрес сме, но противно на очакванията ни за огромни надписи, извисяващи се сгради, формиращи мегаструктура, попаднахме на една единствена табела Volkswagen. Зад нея се подава срамежливо чисто новият тренировъчен център, намиращ се в „задния двор“ на завода.

vw sl paintshop

Влизаме и ахваме. Условия, не за провеждането на обучителен семинар с практика, а за обучението на цяла армия служители на VW. Денят започва да препуска в лекции, свободни разговори, усмивки, шеги и вече към края си, когато всичко предполагаше, че ще вървим към финал на ден първи, единият от инженерите внезапно възкликна и попита: „Знаете ли защо академията е близо до завода?“ Настана мълчание, сякаш всички се бяхме изпарили. Тогава домакинът подкани всички, които бяхме в залата, просто да го последваме навън, с думите: „За да може да видите, че всички тези неща, които научихте днес и на практика са точно така!“.

Ходейки с отворени уста, се озоваваме по средата на огромната поточна линия и докато се усетим, вече следим принципа на работа на нейните компоненти. За всички става ясно, че знанията придобити в академията и практиката в завода са тясно свързани.

Ден втори

През втория ден на обучението имахме възможността да разгледаме първите сто бройки от новия Touаreg III, преди да бъде изпратен за тестове към скандинавските държави. Експертите в академията ни представиха производствената линия на Audi Q8, преминахме през производството в детайлност на новия Q7 4M, която сме имали вече шанса да посрещнем в сервиза, и Toureg II 7P, който доста по-често пребивава при нас.

vw sl ass bly

Една от любопитните гледки, която ни съпътстваше през голяма част от времето, беше интелигентността и сръчността на индустриалните роботи KUKA, ангажирани във всички измерения на поточната линия, до един готов продукт. Всичко, за което слушахме тези два дни, беше нагледно демонстрирано в залата за асемблиране, като от време на време лекторите изваждаха детайли от производствената линия и дискусията беше отвеждана към тях.

Обстойно бяхме запознати с проблематиката и устройството на Porsche Cayenne и неговите агрегати, от което ясно се откроиха разликите с Volkswagen Touareg и съвсем еднозначно разбрахме, че ако имаш познанията да поправиш Touareg, не означава, че си достатъчни подготвен да поддържаш и обслужваш Cayenne, въпреки тенденцията за стандартизация.

Обучението премина и през „малкото семейство“, започващо с VW up! Facelift и завършващо с Skoda Citigo и SEAT Mii.

В заключение можем да обобщим, че двудневното обучение ни запозна с новите тенденции в производството, ремонтния процес и специалните инструменти, които го съпътстват. Запознахме се с колеги, идващи от цял свят.

Останалите впечатления, свързани с цялостното чувство, което човек придобива в завода и академията, живите технологии и развитие на човешкия капацитет, минимизацията на човешки грешки и управлението на иновативни процеси не могат да бъдат предадени с думи. Това е нещо, което всеки един човек с афинитет към развитието на технологиите в автомобилния бранш трябва да изживее.

 

Кратко видео представяне на Фолксваген академията в Словакия можете да видите на адрес: https://www.youtube.com/watch?v=v61wFqbQAwY

Повече за Volkswagen Slovakia можете да научите на техния интернет сайт на адрес: http://en.volkswagen.sk/en.html

Източник на снимките: maps.google.com и volkswagen-media-services.com

Das Auto Service media

Audi Media

Porsche Media