|

Кога трябва да сменям маслото и консумативите на моя VAG

Кога трябва да сменям маслото и консумативите на моя VAG автомобил, ако го употребявам в България?

Тук ще чуеш много противоречиви мнения и различни препоръки, но и ти и аз сме тук не да си говорим глупости и да се заблуждаваме, тук сме за да разберем, кое е най-добре за автомобила ти и за джоба ти като негов собственик. 
Когато твоя Audi, Vw , Seat, Skoda, Porsche или Bentley автомобил се употребява в България, нито интервала за обслужване на масло и консумативи е 10 000 км, нито шансът ти да си смяняш през 1 или 2 години автомобила с нов, като един немец например. Не 15 000, не 20 000 , не 30 000 км, а 10 000 км! Остави лонглайф интервалите за държави като “ Австрия, Германия и Швейцария“. Питаш се какво е по-различното? Отговорът се крие в многото по-добри условия на експлоатация и по-дълги разстояния от точка „А“ до точка „Б“.

Какво масло и какви консумативи трябва да избера?

На пазара има хиляди предложения. Аз лично съм привърженик на оригиналните решения, защото според мен никой никога няма да знае какво е по-добро за твоя двигател от производителя му. Това е и най-логичният избор за всеки един от нас, просто малко хора могат да си позволят да не правят компромис със себе си и автомобила си, и за това избират алтернативно решение. 
Отговорът на въпроса е тук: 
-Ако можеш да си позволиш избери оригинални консумативи.
-Ако изповядваш философията, че трябва да пестиш от консумативи, спести сега и плати скъп ремонт в бъдеще.
Каквото и да избереш трябва да знаеш. че нищо в процеса не се губи и рано или късно си го плащаш. По-скоро въпросът е по-скъпо в началото, за да ми е по-евтино в дългосрочен план, или евтино в началото и после….

Какви са спецификациите на маслото, които трябва да знаеш, преди да избереш правилното масло?

VW 500.00
Спецификация на Volkswagen за мнокомпонентни двигателни масла за бензинови двигатели с вискозитет SAE 5W-X / 10W-X. Това е спецификация на маслото и е приложима за двигатели, произведени преди 2000 година (до август 1999 г.).

VW 501.01
Тук са конвенционалните моторни масла, подходящи за някои VW двигатели, произведени преди 2000.  Точно като VW 500.00

VW 502.00
Масло за бензинови двигатели. Наследник на VW 501.01 и VW 500.00 спецификация. Препоръчва се за тези, които са подложени на трудни условия. Не трябва да се използва за двигатели с променливи интервали на обслужване или такива, които са посочени в други спецификации.

VW 503,00
Масло предвидено за бензинови автомобили VW с WIV (лонглайф интервали на обслужване). Също така отговаря на спецификациите ACEA A1, SAE 0W-30 или 5W-30.

VW 503.01
Тази спецификация е специално за модели Audi RS4, Audi TT, S3 и Audi A8 6.0 V12 с мощност над 180 к.с. Към този момент се заменя със спецификацията VW 504.00.

VW 504.00
Спецификацията VW 504 00 заменя спецификациите VW 503 00 и VW 503.01. Маслата VW 504 00 са подходящи за двигатели, отговарящи на изискванията за „Euro IV“.

VW 505.00
Тази спецификация е за дизеловите двигатели. Отговаря на стандартите за 13%-15% макс. загуба при изпаряване.

VW 505.01
Това е маслото за някои от Common rail двигателите. Използва се и зa някои V8 двигатели с турбина/и.
Вискозитетът е SAE 5w40

VW 506.00
Тези масла са подходящи за дизелови двигатели с удължени интервали на обслужване. Вискозитетът е SAE 0W30.

VW 506.01
Това масло е специално за „Pumpe-Düse“ . Това масло е с нисък SAPS, подходящо за двигатели Euro 4 и почти всички дизелови двигатели VAG след 2000 г.

VW 508.00 / 509.00
Тази комбинация от спецификации (508,00 за бензин, 509,00 за дизел) е с вискозитет 0W20. Това масло е наситено с много добавки за икономия на двигателя.  Използва се първо при 2.0 TFSI 140 kW и 3.0 TDI CR 160 kW VW / Audi двигатели.

Как да избереш сервиз за смяна на маслото?

На пръв поглед елементарната задача, може да се окаже история с ужасяващ край, за теб като собственик. Какво имам предвид? Съвременните платформи имат малки специфики, като стягане на различните компоненти с динамометричен ключ на подходящите Nm. Изискването за пълнене на масления филтър при двигателите с верижно задвижване. Ако това не се спази, при първото палене веригите работят на сухо и могат да прескочат, като в резултат двигателя е за ремонт. Също така и пълненето на горивните филтри при дизеловите двигатели, което като не се спази, застружава помпата за високо налягане и половината горивна система на твоя двигател е за кофата… Тези и още „дребни“ пропуски, при смяна на маслото в лице на поддържащия сервиз, могат да ти струват скъпо, за това моят съвет е преди да оставиш автомобила си, за тази на пръв поглед дори елементарна задача, първо разпитай добре хората дали имат представа от какво се нуждае твоя автомобил?! Виж как ще се отнесат към въпроса ти. Дали ще го претупат или ще отговорят детайлно. Дали ще ти предложат оригинални консумативи, с което ще разбереш, че им пука за твоя автомобил и искат да се погрижат добре за него или ще ти предложат евтина алтернатива, защото ти си поредният клиент, който иска да си обслужи автомобила?!

Facebook

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *