График за обслужване на Audi A4 B8 3.0 TDI

Обслужването на твоята Audi A4 B8 е важно за теб и доста често ни пишете, че получаването на адекватна информация за това, което трябва да се направи на конкретен интервал, е трудна задача особено в България. Затова съставих този лесен за ориентиране списък, който може да ти помогне с информация за поддръжката, от която се нуждае твоята А4-ка.

Информацията по-долу се отнася до следните модели:

  • Audi A4 B8 2007 -2015 година

Какво масло трябва да използвам за моята A4-ка?

При повечето модели Audi, включително и този,  маслото, което се използва е 5W30.  По-важни са обаче  спецификациите на маслото и неговите добавки. VW има собствена формула, която съчетава силиконова добавка. Това е запазена добавка, само за оригиналното масло на производителя. Тази добавка се грижи за свалянето на саждите и отлаганията в картера, за разлика от обикновените масла, които позволяват на саждите и отлаганията да се лепят по стените на двигателя, което в дългосрочен план бърка в джоба ти като собственик на автомобила. Разбира се, може да се довериш на предпочитано от теб масло, при осъзнати рискове. То трябва да отговаря на стандарта VW507.00.  Не на последно място е важно да не забравяш, че интервала за смяна на маслото в България е 10 000 км, без значение какво масло си избрал. Ако се чудиш, какво е оригиналното масло в линка по-долу може да се запознаеш с него.

https://dasautoservice.com/shop/product/%d0%be%d1%80%d0%b8%d0%b3%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%be-%d0%bc%d0%be%d1%82%d0%be%d1%80%d0%bd%d0%be-%d0%bc%d0%b0%d1%81%d0%bb%d0%be-longlife-iii-5w30-audi-1l/

Какви филтри да използвам?

Ако си избрал да се довериш на оригиналното масло, то е препоръчително да го комбинираш с оригинални филтри.
Ако пък си се спрял на алтернативно масло и смяташ, че репликата е задоволително решение за автомобила ти, то не виждам смисъл филтрите да са оригинални. 

Ако автомобилът е оборудван с 7 степенен S-tronic

Тази кутия има 2 масла. Едно в предната съединителна част и едно в задната механична част. Те се обслужват на всеки 60 000 км, ако се използват оригинални консумативи или на 20 000 км ако се използват алтернативни консумативи. 

Ако автомобилът е оборудван с ръчна скоростна кутия

Тук се твърди от доста места, че това масло не се обслужва. Но както вече знаеш, няма как да съществува масло, което да не се заменя. С теб трябва да сме мечтатели, за да повярваме в тази теория.. си мисля?! Интервалът, който са дали не до толкова замечтаните немци, е 120 000 км. 

Ако автомобилът е Four Motion

Ако автомобилът разполага със задно предаване, това означава, че е оборудван или с обикновен диференциал(тип Torsen) или със спортен диференциал, който е с 2 масла (диференциално и съединително масло), двете масла се обслужват на всеки 60 000 км. Ако пък автомобила е оборудван с обикновен диференциал, маслото се обслужва на всеки 120 000 км.

Ремъчно задвижване и водна помпа

Както задвижването на горивната помпа, така и пистовото задвижване(познато още като аксесоарно) се заменят на всеки 180 000 км или на 5 години ( което първо настъпи) при използване на оригинални части. С ремъчното задвижване се заменят водна помпа и ролка за свободен ход на алтернатора ( Freilauf )(ако има). Гаранция: 2 Години 
При моделите след фейслифта се обслужва само пистово задвижване, поради преместване на говивната помпа при верижното задвижване при новия тип двигател.
Ако решиш да се довериш на алтернативните решения, според качеството им интервала е между 20- 50 000 км и 2-3 години (което първо настъпи). Гаранция: не е упоменато( по преценка на сервиза)
При оригиналните части, наистина инвестицията е с около 20 % по-голяма, но най-вече си купуваш спокойствие.

Ремъчно и верижно задвижване

Една от основните болки на тези двигатели и при първо и при второ поколение са веригите. Противно на очакванията на собствениците, това е консуматив, който се заменя. Първи признаци на износено верижно задвижване е „причукване“ в рамките на 1-3 секунди при сутрешно стартиране на двигателя.

Спирачна течност

Производителят е определил смяна на спирачна течност на всеки 2 години, без значение от пробега на автомобила.

Подгревни свещи

Проверяват се преди всеки зимен сезон и при установяване на повреда в 1 се заменят 6 бр. Ако не са установени повреди на всеки 60 000 км задължително се заменят поради опасност от разпадане на отоплителния елемент и попадане в цилиндъра. 

Филтър картерна вентилация

Съвременните двигатели имат така наречения филтър за картерна вентилация. Неговите роли са две. Едната е да обира маслените пари в нормалния работен цикъл на двигателя. Другата е да изпарява конденза, образуващ се при нормалната работа на двигателя. За съжаление информацията за смяната на този филтър и изобщо, че е консуматив е изключително рядко срещана в родните сервизи. Но!  Да!  Това е филтър и се сменя на всеки 80 000 км. Какво се случва, когато не го заменя? Отговорът е съвсем елементарен, въздушните пътища започват да се пълнят с масло и попадайки в цилиндрите се изгаря. От своя страна ти като водач констатираш загуба на масло, оплакваш се в сервиза и се започват добрите стари диагнози от миналото, турбо, гумички на клапани и т.н. Истината е, че това е консуматив, който просто трябва да бъде заменен на интервал за да не създава проблеми. На първо поколение е разположен в центъра на двигателя, а на второ поколение( двигателите след фейслифта) е вграден в капаците на клапаните. За да се заменят се демонтират и дюзите, като трябва да бъдат заменени и техните о-пръстени и дихтунги. Не е нещо сложно, просто трябва да се знае и да се прави.

Обслужване на климатичната система

Климатичната система се обслужва преди всеки охладителен сезон. Това е необходимо за да може компонентите и да се съхранят по-дълго и цялата система да работи по-ефективно. Много от собствениците имат грешно разбиране за това, че всяко лято, просто трябва да допълват системата. Това е изключително грешна практика. Повече информация за обслужването на климатичната система тук:
https://dasautoservice.com/clima/

Комплект за ремонт на спукана гума

Някои audi-та са оборудвани с резервна гума, но други не. Те разполагат с авариен комплект за ремонт на спукана гума. Той е със срок на годност и трябва да се проверява всяка година, дали е все още годен. Ако не е, трябва да бъде заменен, за да не те остави някъде когато имаш най-голяма нужда от него. 

 

Преглед на всеки 6 месеца в сервиз

Ние учим клиентите си на всеки 6 месеца да правим преглед на автомобила. Направи си и ти това правило за теб и твоя автомобила в сервиза, който посещаваш. Така ако има нещо притеснително по автомобила, то ще е дребно и ще се отстрани на време, вместо да се трупат проблеми, които в последствие да разбереш наведнъж и това да товари моментния ти бюджет.,

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *