|

Спирачната течност при VAG, трябва ли да се сменя и кога?!

Трябва ли да се сменя?

Всъщност спирачната течност е една от най-често пренебрегваните течности за смяна в автомобилните системи. Причината за това е липсата на машини за смяна в повечето сервизи и липсата на информация за смяната в лице на собствениците. Истината е, че течността на твоя VAG автомобил, трябва да се заменя на всеки 2 години. Това разбира се е официален интервал от производителя на твоят автомобил. Но защо?
Спирачната течност е в затворена система и може да оцелее в продължение на години, ако не съществуваше фактора наречен “влага” идваща от околния въздух и проникваща през различни части на спирачната система. Ако спирачната течност е замърсена, то тя променя изцяло начина, по който функционира вашата спирачна система. Старата и вече замърсена спирачна течност, води до усещането за “ленив” и “ гумен” спирачен педал. Причина е за недоброто охлаждане на спирачната система и изкривяване на дисковете, за блокиране или износване на спирачните апарати, както и за повреди свързани с ABS системата. Влагата в спирачната течност понижава точката на кипене при по-натоварени спирания. Така съвсем естествено способността за спиране намалява и в екстремна ситуация се оказваш без спирачки, тъй като топлината в системата се увеличава. С течение на времето влагата причинява вътрешна корозия в спирачните линии, спирачните апарати, спирачната помпа и други компоненти.
Смяната на спирачната течност струва около 100 лв( труд и материали). Но една смяна на повредени компоненти на спирачната система е доста по-скъпа. Да не говорим, че ако останеш без спирачки в критичен момент, щетите може да не са с измерима цена. Замисли се, топката е в теб! Кога за последно смени твоята спирачна течност?

Кога трябва да се смени и каква да използваш?

Както вече споменах спирачната течност се сменя на всеки 2 години или със смяна на спирачните дискове и накладки. Препоръчвам ти използването на оригинална течност.
Ако имаш въпроси или искаш да смениш своята спирачна течност, можеш да се свържеш с нас на 0892 00 4447

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *