Оригиналните високоефективни двигателни масла могат да предотвратят прегряването и недоброто смазване на двигателя и по този начин да удължат експлоатационния му живот. Друго предимство на оригиналното моторно масло е това, че съдържа силиконова добавка, която се грижи за обирането на саждите (нагарите) и сярата, идваща от горивата и свалянето на този остатъчен продукт в картера.

Нивото на моторното масло трябва да се проверява редовно и да се допълва ако е необходимо. (За двигатели като 3.0TFSI) нивото не трябва да бъде над максимума, защото има риск от повреда на DPF/катализатора на твоя автомобил.

Характеристиките на оригиналните двигателни масла на Audi отговарят напълно на изискванията за смазване на триещите се части на мотора на Вашето Audi, VW, Bentley или Porsche, както и Seat и Škoda, тъй като са разработени заедно с двигателя и покриват всички спецификации на бензиновите и дизеловите двигатели на VW AG

Какво е добре да знаеш за оригиналните моторни масла?

 • Специалните добавки в тях стабилизират смазочния филм и намаляват консумацията на масло.
 • Добрата смазка намалява триенето и спомага за увеличаване ефективността и живота на двигателя.
 • Маслото има срок на годност до четири години и се предлага в удобни размери опаковки, които може да съхранявате в багажното отделение на автомобила си.
 • Маслото на двигателя намалява триенето между подвижните части, намалява разхода на гориво и може да увеличи ефективността на двигателя.
 • Моторното масло трябва да се подменя редовно, тъй като съдържащите се в него смазочни материали помагат да се почиства двигателя.
 • Особено важно е да се спазват интервалите за смяна на двигатленото масло при чести кратки пътувания, тъй като те създават предпоставки за образуване на конденз и серни компоненти, идващи от горивото.
 • Интервала за подмяна на масло и консумативи в България е 10 000 км или 1 година. Това е препоръка, която е добре да спазваш, ако искаш да имаш по-дълго време изправен двигател. Интервалите от 30 000 км са за държави като Австрия, Германия и Швейцария. Там факторите, гориво, пробег и околна среда са оптимални.
 • Оригиналното масло и „Castrol“, нямат нищо общо. Тогава, защо на капачката за наливане на масло ми пише „Castrol“? Ако не си попадал на по-старите сервизни книжки в които това нещо е описано, ще може да се запознаеш с него в следващите редове.
  На капачката има шампа на „Castrol“, защото ако сте в Германия, Австрия или Швейцария и се нуждаете да долеете масло, на всяка бензиностанция може да намерите въпросното масло, което е максимално близък заместител. Съответно на същите двигатели вградени в Seat, ще забележите, че на капачките им пише „Repsol, това е така, защото в Испания е много лесно да си набавиш въпросната марка на бензиностанцията. 
  Хубаво е да знаеш тази информация когато следващият път в магазина се опитат, да ти продадат някой от заместителите под претекст, че е същото като оригиналното. 

Съвет от Das Auto Service

Винаги носи тубичка от един литър оригинално масло в багажника. Не се знае кога може да ти потрябва.
Как може да стене това? Просто попитай нашия приемчик, когато сменяш маслото си за допълнителен литър.