Какво е „дистроник“?

Съвременните технологии и иновации навлизат все по-бързо и категорично в автомобилната индустрия. Големите производители вече интегрираха в серийно производство модули и електронни системи за сигурност, които подпомагат и улесняват шофирането.

Такъв именно модул е т.нар. дистроник, който Ауди монтират на високия клас автомобили на марката. Този модул е част от системата за интелигентен круиз-контрол и по функция наподобява радар, който следи за дистанцията на автомобила с намиращото се пред него превозно средство или друг обект.

Дистроникът е сравнително скъп модул и подмяната му може да струва на собственика на автомобила значителна сума. Колко често всъщност се налага смяната на дистроник? Отговорът на този въпрос може да бъде твърде относителен, затова ще се ограничим да отговорим в условията и ситуацията, в които работим с нашите клиенти в България.

Оказва се, че дистрониците на по-новите автомобили Ауди, карани в страната, се сменят често, тъй като са изключително примамлив обект на кражба, след която се налага подмяна с нов оригинален комплект. Кражбата на дистроника се извършва в рамките на минута-две, в които опитните автокрадци демонтират модулите от автомобила и това изважда от строя много от системите му, които спират да функционират нормално.

Зачестилите случаи на кражба на дистроници ни накара да помислим сериозно за адекватно решение на проблема, което да предложим на нашите клиенти – решение, което да предпази техните автомобили от кражба на модулите и да им спести суми, надхвърлящи няколко хиляди евро, които могат да инвестират в текущ ремонт или поддръжка на своя автомобил.

Какво решение намерихме в Das Auto Service на проблема с кражбата на дистрониците?

Както досега се опитваме да предлагаме качествени решения, така и в този случай седнахме с инженер с подходящите знания, извадихме оригиналните схеми и работната площ на сензора и проектирахме кафез, неразличим по форми от оригиналните планки, вградени в Ауди автомобилите. Така нашата разработка стана част от дистроника, а не нещо допълнително, сложено „уж да пази“. Подбрахме подходящ материал – достатъчно здрав, за да не се разруши от режещи инструменти и от друга страна, подходящ и съобразен с това да не пречи на нормалната работа на сензора.

С монтирането на предпазния кафез успяхме да защитим от кражба на дистрониците вече над 700 автомобила от VAG групата. Кафезът не възпрепятства свалянето на дистрониците от автомобила, но го прави твърде труден за демонтаж от автокрадците. След укрепването с кафеза, дистрониците могат да бъдат свалени в рамките на час в сервизни условия, а не за минута на някой паркинг.

Монтажът се извърша единствено в нашия сервиз. Комплектите не се продават отделно. В цената влиза укрепване на решетките.

Важно! 

САМО при нас, след укрепване се издава удостоверение, с което може да впишеш в каското си, че дистрониците са укрепени и при евентуално събитие, да бъдат заплатени.

Радваме се, че и този път успяхме да реагираме адекватно на възникналата ситуация и нуждите на клиентите си и докато кражбите на модулите не бъдат прекратени, ще продължаваме да предлагаме укрепване на дистрониците.

Благодарим Ви, че избирате и се доверявате на Das Auto Service!