График за обслужване на Passat B7 и CC 1.6 и 2.0 TDI

Обслужването на твоя VW Passat b7 / CC е важно за теб и доста често ни пишете, че получаването на адекватна информация за това, което трябва да се направи на конкретен интервал, е трудна задача. Затова съставих този лесен за ориентиране списък, който може да ти помогне с информация за поддръжката, от която се нуждае твоя Passat B7 / CC 

Информацията по-долу се отнася до следните модели:

 • до 2017 Volkswagen CC
 • 2015 Volkswagen Passat B7
 • 2014 Volkswagen Passat B7
 • 2013 Volkswagen Passat B7
 • 2012 Volkswagen Passat B7
 • 2011 Volkswagen Passat B7
 • 2010 Volkswagen Passat B7
 • 2009 Volkswagen Passat B7

Какво масло трябва да използвам за моя VW Passat b7/ CC?

При повечето модели VW, включително и този,  маслото, което се използва е 5W30.  По-важни са обаче  спецификациите на маслото и неговите добавки. VW има собствена формула, която съчетава силиконова добавка. Това е запазена добавка, само за оригиналното масло на производителя. Тази добавка се грижи за свалянето на саждите и отлаганията в картера, за разлика от обикновените масла, които позволяват на саждите и отлаганията да се лепят по стените на двигателя, което в дългосрочен план бърка в джоба ти като собственик на автомобила. Разбира се, може да се довериш на предпочитано от теб масло, при осъзнати рискове. То трябва да отговаря на стандарта VW507.00.  Не на последно място е важно да не забравяш, че интервала за смяна на маслото в България е 10 000 км, без значение какво масло си избрал. 

Какви филтри да използвам ? 

Ако си избрал да се довериш на оригиналното масло, то е препоръчително да го комбинираш с оригинални филтри.
Ако пък си се спрял на алтернативно масло и смяташ, че репликата е задоволително решение за автомобила ти, то не виждам смисъл филтрите да са оригинални. 

Ако автомобилът е оборудван с 6-степенно DSG 

Тази кутия са обслужва на всеки 60 000 км, ако се използват оригинални консумативи или на 20 000 км ако се използват алтернативни консумативи. 

Ако автомобилът е оборудван с 7-степенно DSG със сух съединител

Много хора и сервизи твърдят, че тази кутия не се обслужва, но това е в България. Както сам знаеш няма как масло при механични части, които се движат да не се заменя за това на всички обучения в Германия наблягат на това, че това масло не само се грижи за доброто триене на механичните части, но и има за задача да охлажда мехатроника. В тази връзка интервала за смяна е 60 000 км за оригинално масло (няма филтър ) и 20 000 км за алтернативно. 

Ако автомобилът е оборудван с ръчна скоростна кутия 

Както при 7-степенната скоростна кутия, така и тук се твърди от доста места, че това масло не се обслужва. Но както вече знаеш, няма как да съществува масло, което да не се заменя. С теб трябва да сме мечтатели, за да повярваме в тази теория.. си мисля?! Интервалът, който са дали не до толкова замечтаните немци, е 120 000 км. 

Ако автомобилът е Four Motion

Ако автомобилът разполага със задно предаване, това означава, че е оборудван с Haldex, който е с 2 масла (диференциално и haldex масло), двете масла се обслужват на всеки 60 000 км, заедно с раздатката, която предава движението от предния към задния мост. 

Ремъчно задвижване и водна помпа

Както ангренажното, така и пистовото задвижване(познато още като аксесоарно) се заменят на всеки 210 000 км или на 5 години ( което първо настъпи) при използване на оригинални части. С ремъчното задвижване се заменят водна помпа и ролка за свободен ход на алтернатора ( Freilauf ). Гаранция: 2 Години 
Забележка: 
Ако конкретното шаси разполага с маслена помпа, която се задвижва от ремък, задължително се заменя и той. Пропускането му води до повреда на двигателя.
Ако решиш да се довериш на алтернативните решения, според качеството им интервала е между 20- 50 000 км и 2-3 години (което първо настъпи). Гаранция: не е упоменато( по преценка на сервиза)
При оригиналните части, наистина инвестицията е с около 20 % по-голяма, но най-вече си купуваш спокойствие.

Спирачна течност 

Производителят е определил смяна на спирачна течност на всеки 2 години, без значение от пробега на автомобила.

Подгревни свещи 

Проверяват се преди всеки зимен сезон и при установяване на повреда в 1 се заменят 4бр. Ако не са установени повреди на всеки 60 000 км задължително се заменят поради опасност от разпадане на отоплителния елемент и попадане в цилиндъра.

Филтър картерна вентилация

Съвременните двигатели имат така наречения филтър за картерна вентилация. Неговите роли са две. Едната е да обира маслените пари в нормалния работен цикъл на двигателя. Другата е да изпарява конденза, образуващ се при нормалната работа на двигателя. За съжаление информацията за смяната на този филтър и изобщо, че е консуматив е изключително рядко срещана в родните сервизи. Но!  Да!  Това е филтър и се сменя на всеки 80 000 км. Какво се случва, когато не го заменя? Отговорът е съвсем елементарен, въздушните пътища започват да се пълнят с масло и попадайки в цилиндрите се изгаря. От своя страна ти като водач констатираш загуба на масло, оплакваш се в сервиза и се започват добрите стари диагнози от миналото, турбо, гумички на клапани и т.н. Истината е, че това е консуматив, който просто трябва да бъде заменен на интервал за да не създава проблеми. На този двигател е вграден в капака на клапаните. За да се замени се демонтират и дюзите, като трябва да бъдат заменени и техните о-пръстени и дихтунги. Не е нещо сложно, просто трябва да се знае и да се прави.

Комплект за ремонт на спукана гума

Някои пасати са оборудвани с резервна гума, но други не. Те разполагат с авариен комплект за ремонт на спукана гума. Той е със срок на годност и трябва да се проверява всяка година, дали е все още годен. Ако не е, трябва да бъде заменен, за да не те остави някъде когато имаш най-голяма нужда от него. 

Преглед на всеки 6 месеца в сервиз

Ние учим клиентите си на всеки 6 месеца да правим преглед на автомобила. Направи си и ти това правило за теб и твоя автомобила в сервиза, който посещаваш. Така ако има нещо притеснително по автомобила, то ще е дребно и ще се отстрани на време, вместо да се трупат проблеми, които в последствие да разбереш наведнъж и това да товари моментния ти бюджет.,

 

Подобни статии

13 коментара

 1. Здравейте. много интересно четиво. Да попитам тази информация важи ли за Аудита със същите двигатели или там интервалите са други ? Поздрави

  1. Здравейте, Васил !
   Благодарим за обратната връзка. Да, доста от точките се припокриват и за Audi, Seat и Шкода.
   Поздрави

   1. Ясно. Как стоят нещата за подгревните свещи?Хубаво ли е да се сменят на всеки 60 хиляди както при VW ?

    1. За конкретните двигатели това е препоръката, без значение от купето в което се намират

   2. Възможно ли е поради забавена смяна на картерната вентилация да духа от капачка за за наливане на маслото. Пасат B8 2,0…190кс, 4М, 160 000км

 2. Здравейте.Каква е цената за смяна на Ремъчно задвижване и водна помпа за Volkswagen Passat B7 2012г. 2,0 ТДИ 140кс. с оригинални части в ДАС АУТО.Може да ми изпратите ценорасписа на имейла.Благодаря ви предварително.

  1. Здравейте. Каква е цената за обслужване на ремъчно задвижване и водна помпа и DSG 6-степенна скоростна кутия на Volkswagen passat CC 2011г. 2,0 ТДИ 170кс. VIN WVWZZZ3CZCE518568 Ако може да ми изпратите оферта на имейла. Благодаря.

 3. Здравейте,
  благодаря за полезната статия. Мога ли да приема нещата описани по-горе за верни, ако става въпрос за Пасат B8 2.0TDI 4×4, 190hp.

  1. Здравейте, благодарим за обратната връзка. Нещата за вашият автомобил са сходни. Скоро в блога ми ще може да намерите пълна информация и за него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *