|

Как стегнаха зимните ти джанти?

За съжаление всеки един от нас се е сблъсквал поне един път с казуса да развие болт, след като автомобилът е посетил гумаджийница за спукана гума или смяна на сезонни такива. Сега влизаме в сезона за смяна на летните със зимни гуми и масово прави впечатление, както на нас,  така и на нашите клиент, че след демонтаж джантите се стягат с пистолет, което почти винаги прави последващия демонтаж меко казано сложен, ако в багажника не си носите много здрав ключ за развиване на болтове и дълга тръба (пълна лудост). Практиката за поредна година е след смяната на зимните с летните гуми, клиентите да посещават сервиза, за да разхлабим всички джанти и да ги стегнем правилно с помощта на динамометричен ключ.

Но защо се получава така?

Отговорът е елементарен. И тук проблемът се крие в модела на работа и опита за универсализация. В което няма лошо, ако собствениците на въпросните сервизи/гумаджииници наблягат над обучение на извършващите услугата. На пръв поглед е съвсем елементарно да се купи по един динамометричен ключ на всички извършващи услугата, който да реши генерално проблема. До тук добре! Проблемът обаче отново идва когато говорим за универсализацията. Има толкова много марки и модели, че дори не може да си представим, че някой може да си помисли да научи всеки модел с колко „Nm“ трябва да се стегнат.

Къде тогава се крие решението на проблема?

Всъщност, както във всяко сложно нещо, така и в това, решението идва с една елементарна таблица, персонализирана по класове според големината и класа изобразени по „Ауди“ както следва: 
Внимание!
Приложеният момент на стягане е само за автомобили, оборудвани с крепежни елементи тип „болт“ и заводските такива.
За автомобили, оборудвани с крепежни елементи тип „гайка“ трябва да портърсите специализирана информация.


Надявам се, че тази статия е била полезна за теб! Ако си клиент, ще знаеш какво да изискваш от сервиза/ гумаджииницата. Ако си собтвеник на сервиз/ гумаджииница, ще знаеш какво да изискваш от екипа си и какво ще намали рекламациите ти. Ако си човека, през който на ежеднавна база минават стотици гуми и джанти, вече знаеш с какво да се подпишеш на добре свършената работа от теб. 

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *