|

Двигател 1.8 и 2.0 TSI/TFSI – Голям разход на масло

Какъв е проблемът?

Проблемът е свързан със сегментите, буталата и по-късно с биелите. Проблема се израява в изтичането на известно количество масло в цилиндрите, където  се изгаря и води до голям разход на масло. Проблемът се влошава прогресивно с трупането на километри, тъй като дефектите стават все по-големи и причиняват все повече и повече изтичане на масло около буталата (обикновено проблема започва между 50k – 80k km). Според  спецификацията на  производителя за двигателите 1.8 и 2.0, 0,5 литра масло могат да се консумират на всеки 1000 км. Което за мен е лудост, изхождайки от опита, който имам след стотици направени такива двигатели и наблюдението ми след това за разхода на масло, който е нищожен или нулев за 10 000 км.

Кои двигатели са засегнати?

Трудно е да се обобщят всички кодове на двигатели, но нека го кажем така като ориентир, засегнати се почти всички двигатели в периода 2008-2012 и няколко години след това в различните марки. Проблема се наблюдава в цялата група, Ауди, VW, Seat, Skoda. Засегнати са както двигателите с 3 буквени кодове, така и с 4 буквени кодове. В момента на „прима виста“ се сещам за “ CAEB, CDNC, CNDC, CDAA, BYT и BZB.

Дали големият разход на масло е причинен от конструктивен дефект в двигателя?

Определено мисля, че когато си говорим за „предварително заложени дефекти“, този двигател е най-добрият пример, който изкара стотици милярди на концерна. Защо така мисля? Дали знам повече от колкото казвам? Вероятно е така, но ще обърна фокуса ви към факта, че може да си говорим за конструктивен дефект, когато говорим за 1 част, а не съвкупност от няколко такива.
Докато още всички бяха в неведение, какво точно се случва, защото автомобилите с тези двигатели бяха още нови, а сервизите крайно неопитни спрямо тях, производителя използва това и удължи времето и пробега на голяма част от тези автомобили с цел изтичане на гаранцията, като предложи „решения“ като замяна на филтър за картерна вентилация и ъпдейт на софтуера на двигателния компютър. Разбира се, след гаранциите последва масово недоволство, на което производителя отвърна с добре подготвени икономически решения, в които поема до 30-40% от стойността на ремонта. Разбира се, с това действие излезе като герой от ситуацията и отново спечели любовта и парита на по-голямата част от собствениците.

Къде живее проблема/проблемите?

Както вече споменах, първичния проблем се крие в масления сегмент. Проблема се изразява в това, че неговите отвори са прекалено малки и с интервал от 30 000 км за смяна на маслото се задръстват, в резултат на което тяхната функционалност намалява или изчезва напълно и маслото попада в цилиндъра. На изображението по-долу ще видите старият(проблемен тип) и новият сегмент.

Мога ли да сменя само сегметнти?

Би било добре, но отговорът е изразен в голямо сочно и няколко пъти удебелено, НЕ! 🙂 
Но защо, нали вече знаем от къде идва проблема? Да, знаем, но проблема всъшност не е само 1, наблюдава се свиване на буталата в частта на сегментите в резултат от първия проблем. Тоест, ако смениш само сегменти вероятността този двигател да харчи отново е огромна. 🙂 
Ако пък твърде дълго е забавено решението на проблема се наблюдава счупване на буталата, както може да видиш на снимката по-долу. 

Ако проблема се забави, освен счупване на буталата се наблюдават и проблеми с всмукателната система, катализатора, турбината, дюзи и най-лошото задиране на алусиловите цилиндри(знаете алусила и никасила са покриетие, което осигурява по-малко триене и не подлежи на шлайфане/хонинговане)

Първоначално производителя предложи вариант за решаване на проблема само със замяна на цели бутала, но не след дълго стана ясно, че това не е достатъчно и има проблем с биелите, които се кривят в частта при буталния болт. Така за успешен ремонт се изисква замяна на бутала с биели. Или иначе казано, новите бутала идват с по-широки бутални болтове и не стават на старите ви биели. В същото време все още може да намерите алтернативни бутала с неподобрения дизайн, но това води до силно чукане на празен ход, наподобяващо на биелен лагер. Всеки тон на този звук вади лев по лев от вашият джоб на собственик, заради грешното решение, което сте взели, вие или конкретен сервиз.

Какви опции имам?

1. Можете да го игнорирате и просто продължете да досипвате масло, докато двигателят умре. След това, ще започнете да търсите двигател втора употреба и ще установите, че почти няма здрави двигатели, или ще ви продадат здрав и той ще се окаже повреден, което ви поставя в изходна позиция.
2. Можте да си купите чисто нов двигател.
3. Можем да го поправим в Das Auto Service, като извършим възстановяване на двигателя до степента, в която наистина се нуждае, съгласно указанията на производителя, включително диагностика и обширни тестове, необходими за даването на гаранция от наша страна.

Как трябва да бъде извършен ремонта?(Видео)

Преди време направихме едно видео(още в стария ни сервиз) с един от поредните двигатели, които сме оправили при нас. Може да видите какво трябва да се случи във видеото по-долу.

Мога ли да мина "евтино" ?

Вероятно ще получиш какви ли не абсурдни предложения в опита си да решиш проблема. Решения, които ще ти струват много повече от колкото ти изглежда първоначално. Проблема е така конструиран, че да може да има само 1 решение и то е решението, което производителя предлага. Така или иначе цената на един автомобил оборудван с такъв двигател е по-ниска в сравнение с автомобил оборудван например с 2.0TDI двигател. 

Колко е сметката?

Ще бъда честен- не малко ! 
Бутала – 2200 лв
Биели – 1800 лв 
Труд – около 2500 – 3000 лв
Трябва да се има предвид, че има множество крепежни елементи, гарнитури, силикони и прочие, които също движат цената нагоре. Всичко това са цени за максимално качество и състояние, което е на ниво завод. 

Подобни статии

4 коментара

  1. Благодаря за изчерпателната и коректна информация за FSIто двигателя на Ауди! Вие сте невероятни хора- Бъдете здрави 👍👍👍

  2. жив и здарв да си !това бе толкова много инфо и то без …пари!Деразй и само напред имам ли нужда ,зная вече къде е ЧОВЕКА ми!!!

  3. Здравейте!
    Днес случайно попаднах на страницата Ви, и съм много приятно изненадана от информацията, която ни споделяте. Благодаря за което. В статията ни описвате част от двигателите, които са с този фабричен проблем.
    Бихте ли уточнили, дали това обхваща и двигатели от генерациия 3 на ЕА8888. В частност VW 1.8TSI BMT 2017г. с двигател CZJE.
    Предварително благодаря.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *