Интервали за поддръжка на плаформите с напречно разположен двигател(Golf, Passat…)

Нека заедно разгледаме няколко тактики, които ще ти спестят много средства и нерви във времето.

Най-важното нещо, което трябва да знаеш за твоя автомобил ако го използваш тук в България е, че трябва да се грижиш за смяната на маслото и консумативите на всеки 10 000 км. Дори и ако използваш LongLife масло. Сигурно се чудиш защо това е така? Нали производителят дава интервал от 30 000 км? Да, това е така, но това важи за държави като Германия, Австрия, Швейцария, Италия, Франция и т.н. За България фактори като прекалено малка експлоатация на автомобила от точка „А“ до точка „Б“, високо ниво на запрашеност на въздуха и т.н. са определящи за интервала за смяна на маслото на двигателя. Разбира се, това е просто съвет за това как да запазиш автомобила си по-дълго време! Това е съвет и опит, с който се ползват клиентите на нашия сервиз, а сега също и ти можеш да се възползваш от него, стига той да работи добре за теб и твоя автомобил. 

Чудиш се кое е най-доброто масло за твоя автомобил ?

Щракни върху бутона по-долу, за да научиш какво масло трябва да използваш за твоя автомобил

Както вече разбра на всеки 10 000 км е необходимо да сменяш маслото и консумативите на двигателя. Освен това, сервизът, който се занимава с поддръжката на твоя автомобил трябва да обърне внимание и на: 

 • Спирачна система
 • Стъкла и чистачки 
 • Окачване
 • Обстоен преглед за течове и видими повреди
 • Проверка на защитни кори под купето и подкалници (те се оказват често повредени от качване по бордюри, тежки зимни условия, както и неправилен монтаж)
 • Проверка ниво AdBlue (ако автомобилът е оборудван с тази система)
 • Цялостно състояние на автомобила
 • На всеки 2 години е необходимо да се сменя спирачната и хидравличната течност
 • Преди всеки охладителен сезон трябва да се обслужва климатичната система. Обслужването включва пълна инспекция на системата, оценка на охладителния агент, смяна на маслото в системата, смяната на филтър дехидратора (за модели произведени след 2005 година). Всичко това гарантира дългия живот на системата.
 • Обслужване на панорамен таван/шибидах. Това обслужване се прави задължително след всеки зимен сезон. То включва почистване на водещите релси, замяна на смазващата паста, проверка на механизма и почистване на дренажните канали. Липсата на тази поддръжка води до наводняване в купето и до неприятно скърцане, идващо от тавана. 
 • ***Ако автомобилът е оборудван с дизелов двигател. На всеки 80 000 км се заменя филтъра за картерна вентилация. Той е вграден в капака на клапаните. Не смяната му води до лоши последствия за двигателя и неговата периферия. Покрай този филтър се заменят и О-пръстените на дюзите.
 • ***Ако автомобилът е оборудван с DSG скоростна кутия. Този тип кутия се обслужва на всеки 60 000 км. Като горещо ти препоръчвам да се придържаш към оригиналното масло и филтър, предназначени за поддръжката и. Алтернативните решения са причина номер 1 за последващи проблеми, свързани с този вид кутии.
 • Ако автомобилът разполага със задвижване на четирите колела, трябва да имаме предвид предната раздатка, която се обслужва на всеки 60 000 км, както и на диференциала. Той е разделен на 2 части и има 2 различни масла. Масло тип „диференциал“ , масло тип „Haldex“. Интервалът за смяна на тези масла е отново 60 000 км, като това не важи за Haldex 5! При него интервала е 30 000км (той се монтира на автомобили след 2012 година). Отново препоръчвам използването на оригинални решения за поддръжка.
 • ***Ако автомобилът е оборудван с бензинов двигател. Интервалът за смяна на запалителни свещи е 60 000 км.
 • ***Ако автомобилът е оборудван със система на впръскване „Common rail“ (например 1.6 и 2.0 TDI). Интервалът за смяна на ангренажен комплект, водна помпа, антифриз, пистов ремък и ролка за свободен ход на алтернатора е 210 000 км или 4 години от датата на производство/монтаж на стария ремък (ТОВА Е САМО АКО СА ИЗПОЛЗВАНИ ОРИГИНАЛНИ ЧАСТИ!) Ако частите са алтернативни, интервалът за смяна е 50 000 км.
 • Датчик диференциално налягане G450. Животът на този датчик е около 100 000км. При повреда започва да се запушва DPF филтъра. Неспособността на много сервизи да диагностицират повредите, свързани с този датчик, водят до честото премахване на абсолютно здрави филтри.

  ****това съдържание непрекъснато се обновява 🙂 

  Препоръка от Крис Младенов: 
  И моята и твоята цел е да те предпазим от ненужни разходи, свързани с ремонти на твоя автомобил, възникнали от неправилната поддръжка. За това бих искал да ти споделя една формула за гарантиран успех! Формулата е изключително елементарна! Трябва да правиш само 2 неща! 
  1. Да подбираш внимателно сервиза, на който доверяваш автомобила си.
  2.Да избираш единствено и само оригинални части за поддръжката му.
  Видя ли? Казах ти! Елементарно е 🙂

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *