|

Какво трябва да зная за DPF филтъра?

Какво е DPF при VAG?

С дизелови филтри за твърди частици са оборудвани двигателите при VAG групата предимно от 1.6 TDI нагоре. Това е с цел автомобилите снабдени с тези двигатели да не бъдат машина, която ни разболява, а напротив – такава, която живее съобразно с твоите нужди за това, когато вдишаш да имаш чист въздух и детето ти на 25 да не е болно от рак на белите дробове, и ти като родител да го надживееш. Разбира се, всичко това се изисква от европейското законодателство, защото в България е по-важно да ти продават скъпи лекарства, отколкото някой да се грижи за това да останеш здрав.

Основната роля на DPF е да намали фините праховите частици, попадащи в атмосферата, следователно и в нашите организми. Праховите частици са под формата на сажди, които се получават при изгаряне на горивото. DPF-ът улавя по-голямата част от саждите. DPF-ът може да побере и преработи определено количество сажди, и затова трябва да премине през процес, наречен „регенерация“, за да се изчистят натрупаните сажди. Когато саждите преминат през процес на „регенерация“, тя ги превръща в химични съеднинения, които не са дотолкова вредни за човешкото тяло, особено ако автомобилът е оборудван с AdBlue. Има два вида „регенерация“, пасивна и активна.

Какво е пасивна регенерация?

По време на дълги пътувания по магистрала настъпва „пасивна“ регенерация. Това е процес, който не изисква намеса от двигателния компютър, а само проследяване и ако е необходимо коригиране на смесите на говиро и въздух за моментно вдигане на по-висока температура. Пасивната регнерация разчита на повишените температури на отработените газове при продължително пътуване (температури между 350 и 500 ° C в DPF). Процедурата протича бавно и непрекъснато. 

Какво е активна регенерация?

Активна „регенерация“ е когато ECU на двигателя се намеси. Това става, когато сензорът за следене на DPF (G450/G505) сигнализира, че саждите в DPF са 45%. Процедурата трае около 5 – 10 минути. Това се наблюдава при проблеми, свързани най-често с периферията на двигателя, дюзи, повреден сензор G450/505, софтуерен проблем, повреда в EGR системата или провреда в смукателната система. ECU предприема действия за повишаване на температурата на отработените газове на двигателя до над 600 ° C, като те включват изключване на EGR системата изцяло и увеличаване на периода на впръскване на горивото. Поколенията след 2011 година имат 3-ти цикъл на впръскване на дюзите, наречен следвпръскване. Той е изцяло за регенерацията на DPF-a. Ако констатираш този цикъл, че се повторя повече от един път, значи, че имаш някакъв проблем с периферията на твоя двигател. Не с DPF филтъра.

Какво ще стане, ако внезапно се прекъсне процеса на активна регенерация?

Този сценарии е предвиден от производителя. ECU ще деактивира процеса на регенерация, ако по някаква причина той бъде прекъснат. Пример: когато загасиш автомобила, спреш за дълго време на едно място и т.н., процесът ще се възобнови, когато отново бъдат изпълнени условията за регенерация, над 60 км и т.н. Нормалният процес на активна регенерация продължава около 15 минути и е придружен с активирането на перките за охлаждане.

Забележка:

При наличето на 50% сажди, ECU ще се опита да поддържа максимални температури на отработените газове от 600 ° C до 650 ° C. При неуспех, системата ще повтори този процес в продължение на още 15 минути. Ако отново не успее да направи регенерация, предупреждението за проблем с DPF ще светне.

Какво става, ако филтърът се напълни над 55%?

При наличието на сажди над 55% предупредителната светлина за DPF светва. В този момент водачът трябва да се обърне към адекватен сервиз, който да предложи решение, свързано с отстраняване на проблема, а не DPF филтъра под предтекст „автомобилът е на много километри вече и за това се е запушил“ (за справка в нашия сервиз имаме на поддръжка автомобили на няколко милиона километра пробег и нямат проблеми свързани с DPF филтрите). Ако все пак водачът пренебрегне тази предупредителната сигнализация и продължи да шофира превозното средство, докато натоварването на сажди достигне 75% без успешна регенерация, ще светнат допълнителни предупредителни съобщения и ще се констатира загуба на мощтност.

Ти си механик?
Включи се в Workshop за ремъчно и верижно задвижване при VAG

Възможно ли е DPF-a да се регенерира, когато е задръстен на 75%?

На 75% регенерацията все още е възможна с използването на VAS тестер (оригинален тестер на VW). Само когато натоварването е над 95%, е необходимо да се смени DPF или да бъде изпран с подходящ за целта инструмент без демонтаж от автомобила.

Какви са циклите на регенерация според процентно съотношение на задръстване?

45% DPF ниво на задръстване 1
Нормална регенерация

50% DPF ниво на задръстване 2
Регенерация при максимални температури на отработените газове

55% „Check“ DPF активен
Необходимо е да се обърнеш към компетентен сервиз за чек на двигателя и неговата периферия. Трябва да бъде отстранен проблема и да бъде направена сервизна регенерация.

75% „Check“ DPF активен
Ограничаване на въртящия момент, дезактивиране на EGR.
Необходимо е да се обърнеш към компетентен сервиз за проверка на двигателя и неговата периферия. Трябва да бъде отстранен проблема и да бъде направена сервизна регенерация.

95% Пране на DPF филтъра / Замяна на DPF Филтъра
Отстраняване на проблема. Обикновенно свързан с дюзи, пране и последваща регенерация (само чрез VAS тестер). Ако това не помогне, филтърът трябва да бъде заменен.

Съвет за механици от Крис Младенов
Преди да диагностицираш проблемно превозно средство или да опиташ да извършиш сервизна регенерация трябва да имаш цялостна концепция защо и в резултат на кое е възникнал проблема, свързан с DPF филтъра. Тук много сервизи се провалят. Те нямат достатъчно знания за системата и нейното диагностициране, но всъшност, това е елементарна задача. Всичко, което трябва да направиш е да прегледаш „живите данни“. Тези MVB съдържат цялата информация за състоянието на DPF-а, дюзите, дросел клапата, вихрови клапи и т.н. която ти е необходима. Когато Check-a за DPF свети, това не означава непременно, че изисква регенерация. Често проблемът е свързан с повреден датчик G450/505

ВИНАГИ когато се наложи да извършиш сервизна регенерация, след това смени двигателното масло. В процеса на регенерация, то се разрежда с гориво и това, може да доведе до повреда, свръзана с двигателя.

Кога трябва да премахна DPF-a на автомобила?

Тук отговорът е еднозначен – никога! Занимавам се вече доста дълго време с поддръжката и ремонта на автомобили от VAG групата, и до момента не ми се е наложило нито верднъж да поставя диагноза“смяна“ или „премахване“ на DPF филтър. Винаги проблемът се оказва другаде. Дали в проблемен датчик, сонда, дюзи, дросел, софтуер, вихрови клапи, всмукателен колектор, EGR система, но никога в самия филтър. Повечето сервизи стъпват на липсата си на знания за правилното диагностициране на проблема и в резултат отстраняват системи като DPF и EGR, което отстранява симптома, но не и проблема. Затова и в последствие собствениците наблюдават счупване на мотора, турбината и т.н.

Надявам се, че тази статия за DPF филтрите е била полезна за теб. Ако е така, ще се радвам да ме подкрепиш и да я споделиш с твои приятели и познати, на които би била полезна.

Подобни статии

26 коментара

 1. Здравейте ! Много интересна и полезна статия . Интересно ми е какво имате предвит под пране на DPF филтъра и без да се сваля ? Със специален препарат ли се прави или специална машина ? Също така това пране на DPF-а, не ли хубаво на няколко години да се прави превантивно ? Поздрави 🙂

  1. Здравейте,
   благодарим за въпроса и обратната връзка! Прането на DPF-а се извършва с помощта на специален инструмент, който вкарва 2 препарата през технологичните отвори за сонди/температурни сензори в корпуса DPF-a. Няма нужда от превантивно пране, ако се следи всичко по периферията на двигателя да е в нормалните си работни параметри. Ние например учим нашите клиенти да виждаме автомобилите им за преглед на всеки 6 месеца, така и да има нещо дребно, то се отстранява на момента и не успява да заеме връх в дългосрочен план.

 2. А какво мислите за добавките които ги дават за почистване и възстановяване на DPF ? Няма да назовавам точни марки продукти за да не правя реклама .Според вас дали имат ефект?

  1. Факта, че производителя не предлага такива добавки изчерпва всички, което бихме отговорили 🙂
   Винаги се гледайте какво предлага производителя за да вземете решение, кое е полезно и кое не за автомобила ви.

 3. Притежавам Шкода Суперб 2.0ТДИ 190 к.с, 4х4, DSG 2018 година. Автомобилът ми е на 30 000км и се наблюдава регенерация на около 300 до 400 км независимо, че зареждам с премиум гориво. Когато зареждам обикновен дизел интервалът е на около 200 км. Това нормално ли е от Шкода ми казаха че прави често регенерация заради некачествено гориво и няма проблем. Като заредя премиум дизел интервалът за регенерация скача на 400 км което според мен е доста често при положение чепътувам в повечето случай по магистрали. Казаха от Шкода че няма грешки и всичко е наред но по мое мнение нямат необходимото желание за анализ на тази ситуация. Още с първите километри от магазина на автомобила често прави регенерации и така си е вече 1,5 година и 30 000км. Моля Ви помогнете с предположение или мнение. Да добавя че обслужвам колата на 15000 км или 1 година а не както е предписано на 30000 или 2 години. Сменям и горивния филтър с маслото и останалите филтри.

  1. Здравейте,
   помолете колегите да погледнат версията на софтуера. Някой от бройките имат проблеми със софтуера и това е причина за неправилно управление на EGR системата и от там честите регенерации. Останалите SuperB също карат с гориво от България 🙂 Имаме няколко на поддружка и нямат подобни оплаквания. Вярвам, че и тези които се поддържат при тях също нямат и е въпрос на малко внимание за отстраняване на проблема.
   Поздрави

 4. Здравей, Крис. През какъв период, или през колко километра е нормално да се активира регенерация? Колата е VW TIGUAN 2.0TDI 140ps. 2012 декември на 135 000 км. он Швейцария е внос. Та там са и сменяли софтуера заради този Дизелгейт и си мисля че са задали по честа регенерация заради екологията🙄… възможно ли е това? Благодаря Ти предварително!

  1. Здравей, Миро.
   Ако автомобила прави чести регенерации с новия софтуер, то той трябва да бъде възстановен до първоначалната версия преди ъпдейта. Някой бройки след ъпдейт имат проблем с честата регенерация.
   Поздрави

 5. На мене ми прави регенерация под 200 км . Колата е Ауди А4 2015 година 2.0 дизел. Когато ходих в Ауди ми казаха , че е правен ъпдейт на софтуера на мотора . Това нормално ли е ? Аз на 90% от времето колата я карам градско. Също така я ползвам само вечерно време и на кратки разстояния . Нормално ли е на толкова често да иска регенерация при мойте условия и начин на каране ? Поздрави 🙂

  1. Ако е правен софтуерен ъпдейт с цел акция “ Dieselgate“ е нормално да се наблюдава толкова честа регенерация. В противен случай не.

   1. Ами не съм запознат точно, но мисля ,че точно заради това е направен ъпдейта. Значи да не се притеснявам ? В противен случай бих искал да дойда да го погледнеме при вас . Не искам да имам бъдещи проблеми

 6. Кристиан Младенов при вас може ли да бъде възстановен до първоначалната версия преди ъпдейта?

 7. Имам проблем с супърб 2.0 140к.с точно с този филтър. Може ли номер за контакт.
  Искам да си реша проблема.

 8. Крис здравей,имаш ли наблюдения как се отразява „коктейла“ към горивото от двутактово масло + добавка за дизел? Питам те защото карам стар 1.9 дизел,на който се отразява добре и работи меко и ми е любопитно дали някой от собствениците на по-нови тди правят,и дали ти лично препоръчваш такива подобрения към горивото?

  1. Привет, не препоръчвам подобен тип „коктейли“.
   п.п. Това е при условие, че искате да имате автомобилите си по-дълго време 🙂

 9. Здравей Крис! Колата ми е WV Passat 2.0 tdi dsg-6 2009г. Когато се кара продължително време на градско (след 300-400 км някъде) колата влиза в един цикъл с завишени обороти (940 празен ход) непосредствено след потегляне (първия светофар/стоп). Преходи от 10-15км. дори и на високи обороти не помагат, нужни са поне 50-60 км. извънградско за нормализиране на оборотите и излизане от този режим. Проблема е че нивото на маслото се вдига при този вид режим на градско и регенерации и при последната смяна ми източиха значително повече от 4л. … Имате ли някакви препоръки?

   1. Не е ъпдейтван. Изчел съм доста подобни оплаквания от колеги по наши и чужди форуми. Обикновено от сервизите казват че е нормално, няма грешки, нивото на сажди е в норма и това е един вид самопочистване. Това е ок, но съпътстващия проблем с дизел в маслото е по притеснителното…

   2. Здравей Кристиан,
    Бих искал да попитам дали е възможно от повреден термостат/ не загрява двигателя до необходимата температура/ да не може да влезе в регенерация и от това да се запушва DPF -филтъра

    1. Здравейте, разбира се, че е възможно и дори задължително да наблюдавате такъв сценарии.

  1. Здравейте, и аз съм с подобрен проблем … над 2 литра в повече излизат за 10 хил. км. Как се лекува това 😕

   1. Здравейте, на първо време да се запише час за преглед и диагностика, след това да се направят препоръки..

 10. Статията е много полезна но за съжаление при мен закъсняла. Още през 2014-та премахнах ДПФ и даже си платих 400 лв.за ъпдейти на софтуера. Самият ДПФ предполагам е бил оползотворен подобаващо от „майстора“!

 11. Здравейте, какъв тестер за проверка за запушване на DPF филтър? Или правите тестове само с електрониката на колата? Предлагате ли почисване, ако се наложи?
  Благодаря предварително

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *