|

На какъв интервал трябва да обслужвам моята 6 степенна DSG скоростна кутия?

Много често ще срещнеш противоречиви мнения за здравината на тази кутия. Истината е, че както всяко едно нещо, така и тя е толкова здрава, колкото добре се поддържа. От какво зависи добрата поддръжка се питаш вероятно? Добър въпрос! Всъщност доброто обслужване зависи само от два фактора. Собственик, добре запознат с нуждите на превозното му средство и достатъчно адекватен сервиз/механик, от който да изисква добра грижа за автомобила му.

Защо въобше е необходимо да се сменя маслото на DSG скоростната кутия ?

Тази кутия е изградена изцяло на налягането на маслото, циркулиращо в нея. Всеки един процес, всяко едно движение е благодарение на маслото. В тази кутия няма наличие на механични процеси, тоест, ако преместиш скоростния лост, механично няма да се премести нещо в кутията. Как е изградено движението тук? Премествайки скоростния лост, задействаш редица импулси стигащи до мехатроника (мозъкът на кутията), той от своя страна насочва необходимото налягане според желанието ти автмобилът да тръгне напред, назад или просто да смени предавка.  След като вече знаеш, че всичко в кутията е изградено на базата на маслото и неговото качество, вероятно вече не си задаваш въпроса, необходимо ли е да предвиждам поддръжка на моята DSG скоростна кутия?! Все пак, ако доводите по-горе не са ти стигнали, бързам да ти кажа, че твоята DSG кутия разполага с два съединителя, които се „къпят“ в масло за да може да се охлаждат. Не навременната смяна на маслото води до изпържване на съединителите и мехатроника.

Какво се случва ако не сменя маслото навреме?

В нормалния процес на употреба на автомобила, маслото отмива фрикционен материал, отделян от съединителите. Това е абразив, който с времето насища маслото. Прескачайки интервала маслото става пренаситено с въпросния абразив, като ефектите са два:
-Липса на смазочни свойства.
*маслото вече не може да смазва добре компонентите на скоростната кутия, а абразива се превръща във фина шкурка, която износва фините части в кутията. Това е една от най-честите причини за дефектиране на мехатроник.
-Липса на достатъчно охлаждане.

Какъв е интервала за смяна на маслото?

Интервала за смяна на маслото е:
60 000 км, когато използваш оригинални консумативи за обслужване
20 000 км, когато използваш алтернативни консумативи за обслужване 
*най-често наблюдаваната грешка е даването на интервал за следваща смяна на 60 000 км, когато се използва алтернативен к-т за обслужване. Това обикновено са последните 60 000 км за някой части на кутията. Това е така, защото оригиналното масло разполага със силиконова добавка в състава си, грижеща се да улавя фрикционните отлагания и да ги държи на дъното на кутията, за разлика от алтернативното масло, в което наблюдаваме отсъствие на тази добавка, което му позволява да дистрибутира фрикционния материал и той да полепва по всички подвижни и неподвижни части на кутията. 
Какво те бих посъветвал ли? 
Не знам, автомобилът си е твой, решенията и средствата които влагаш в него също.
Ние за нашия сервиз сме избрали да предлагаме на нашите клиенти само оригинално масло за този тип обслужване.

 

Какво му е необходимо за това обслужване?

Това, което използваме ние е следното:
6 литра масло G 052 182 A2.
Филтър 02E 305 051 B.
О-пристен филтър N 043 809 2.
Дихтунга за пробката N 910 845 01.

Трябва ли да използвам машина за смяна на маслото?

Не само че не трябва, а е забранено да се ползва машина за сма на маслото на тази скоростна кутия! Това е едно от нещата, които говорим с механиците, които посещават обученията ми свръзани с този тип кутии. Но зашо ползването на машина е грешна тактика? Доста често обичам да давам за пример отговора на един немец, работещ в централата на VW AG , той каза, „ако трябваше да има машина за смяната на това масло, нима ние нямаше да направим такава, нима китайците са по-умни от нас?“  Като с това изречение приключи темата. Истината е, че машината буквално кара клапаните на мехатроника да работят на стероиди и мигновено трупат хиляди километри работа, без превозното средство дори да е помръднало от мястото си 🙂 
Аз винаги съветвам хората да се придържат към оригиналните решения, които е дал завода производител на автомобила. В този случай може да видиш по-долу, както и да изгледаш видео, което съм подготвил за хора като теб.

Е! Надявам се, че тази ставия е била полезна за теб и ти е дала яснотта за това как и кога трябва да се обръща внимание на твоята DSG скоростна кутия. 
Аз съм Крис Младенов и с удоволстие пиша тези статии за теб, защото моята мисля е когато аз знам нещо да го знаят повече хора и то да е полезно и за тях.

Подобни статии

18 коментара

 1. Здравейте,собственик съм на Passat b7 2012 година с 6 степенна DSG кутия. Въпросът ми е колко точно масло трябва да поеме скоростната кутия?
  И прави ли се промивка на кутията с масло? Благодаря.

   1. Здравейте, може би бъркам, но не се ли налива през пропката 5,2литра при стандартна смяна и работна температура на маслото 35-40′ се изтача до нивото на преливника?

    1. Бъркате. Във всяка DSG кутия се налива базово 4 литра масло, след което се пали и на температура между 35-45 градуса се прави корекция на маслото. Обикновено събира около 5.5 л.

 2. Здравейте!Преди една година имах проблем с двигателя на golf 6 с DSG7.Оказа се счупено бутало.В оторизираният сервиз на VW в София ми казаха,че има акция за смяна на маслото на DSG кутията.А преди когато съм ходил 2 пъти съм ги питал сменява ли се и те бяха категорични,че не се сменява.Смениха ми го (така поне казаха)колата беше изминала 110000км.След около един месец се развали мехатроника.Искаха ми 3000лв.
  Според Вас има ли връзка с не на времената смяна на маслото тази повреда и какво да правя за в бъдеще?Благодаря предварително!

  1. Здравейте, маслото трябва да се сменя на всеки 60 000 км. В противен случай вероятно мехатроника ви се е „пържил“ непрекъснато. Сменяйте си редовно маслото и може да очаквате по-малко проблеми свързани с кутията. Това е базовото ниво на поддръжка.

 3. Професионално се занимавам автомобили от VAG групата от 28 години. Рядко ми се случва да прочета професионално написана статия без обичайните “ термини от форуми за лаищи“. На всичкото отгоре не сте си позволили да твърдите, че смяната на маслото с машина би решило някой проблеми с работата на кутията. Имате мойте поздравления. Браво, все пак има надежда, че не всичко е загубено. Използването на машина за подобна манипулация не само не върши работа, но и успява да раздвижи всички утайки в хидравличния блок и след около 1000 км. започват по-големи проблеми.

 4. Здравейте бихте ли ми казали Порше кайен 3.2, 250к.с. автомат айсин 00003340554 какъв точно тип е и имали нужда от машинна смяна на маслото

 5. Този комплект, който предлага вашият магазин подходящ ли е за Порше кайен. 6 степена-типтроник айсин.

  ( Комплектът включва оригинално трансмисионно масло за автоматични 6- и 8-степенни скоростни кутии. G 055 540 A2 ATF е изцяло синтетична смазочна течност, разработена за трансмисиите Aisin Warner, с които са оборудвани някои от серийните автомобили на Audi.)

 6. Здравейте,
  Имам Шкода Октавия с двулитровия турбодизел, обслужвана е навреме, и дори на около 40000 км. Но, от известно време се чува едно виене отдолу, преди се чуваше при студена кутия, а после изчезваше, а сега се чува и при топла кутия. Това диференциалът ли е, който е вътре във кутията? Или са вътрешните карета? Износени са и съединителите, но те лесно се разпознават, че са за смяна – защото се усеша, как при даване на газ вече приплъзват, и колата не набира толкова добре скорост, а оборотомерът вдига обороти. Карам кротко, но явно ще трябва да се отиде на сервиз……
  И кой сервиз бихте ми препоръчали?

  1. Здравейте, можем да предложим преглед и диагностика за установяване на проблема. Може да се свържете с нас на 0892 00 4447

  1. Здравейте, сменя се да! На пробег от 60 000 км, ако се използват оригинални консумативи или 20 000 км при алтернативни

 7. Здравейте. Преди около седмица направих пълно обслужване на Голф 5 с DSG 6, включително и смяна на маслото на кутията в сервиз. От тогава са изминати 200-300 км. и се появи проблем. Буквите на селектора на таблото започнаха да мигат и кутията минава в авариен режим. Какво трябва да направя?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *