Какво трябва да знам ако колата ми разполага с Haldex Gen5?!

Всяко поколение на Haldex страда от различни проблеми. 5-та генерация е последният вариант на задвижването на 4-те колела, при по-малките платформи. При нея проблемите не са свързани с механиката, а по скоро с електрониката, управляваща помпата за налягане на маслото и от там със самата помпа. Както вече производителят е разбрал и е предложил решение, което ще разгледаме малко по-късно в статията. Това, което наблюдаваме е чести оплаквания идващи от нашите клиенти, с автомобили, както на малко километри, така и на вече напреднали. Оплакванията са свързани със светването на предупредителната лампа за проблем свързан с Haldex-a, главно при по-големи натоварвания(ускорение), като след повторно запалване на автомобила, грешката изчезва и така до следващото по-голямо натоварване.
При прочитане на паметта за грешки се констатират някои от следните кодове: 

00448 – Haldex Clutch Pump (V181) – 011 – Open Circuit – Intermittent
01155 – Clutch – 003 – Mechanical Failure – Intermittent
02248 – Valve for Controlling Clutch Operating Angle (N373) – 014 Defective – Intermittent
01100 – Control Module Defective – 001 – Mechanical Failure – Intermittent
C1113 07 [008] – Mechanical Failure

Но на какво се дължи тази мизерия ?

Причината за тази повреда е, че помпата получава грешно управление от модула на Haldex-a, в резултат помпата прави много над предвиденото налягане, което трябва да поддържа диференциала в режим на готовност, следователно това държи съединителния пакет в прекалена активност, която води до отделяне на превишени количества фрикционен материал. Материал, които задръства цедката на помпата. Тя започва да прегрява и изпържва модула. Така се получава един затворен кръг. Много, често хората които се заемат с решаването на проблема не са запознати и заменят само помпата, констатирайки не след дълго, че отново има проблем свързан с Haldex-a.


Какво е решението ? 

Решението, което е предписал производителя при констатиране на този проблем, се изразява в почистване на диференциала, замяна на помпата и модула, който се подобрен номер или за някой модели ъпдейт на софтуера до най-новата версия, ако модулът е останал здрав. 
Интервала за обслужване е свален от 60 000 км на 40 000 км и задължителен демонтаж на помпата и почистване на цедката. След няколко обслужвания, вече не се наблюдават частици по цедката.

Препоръка от Das Auto Service :

Части втора употреба не вършат работа за този ремонт. Такива части си имаш вече.
Винаги залагай на оригинални части и консумативи за обслужване, това гарантира безпроблемната експлоатация на автомобила ти. 

За теб съм прикачил и видео материал по темата: 

 

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *