| |

Start/ Stop, каква е тази система и как работи?

Прази ми впечатление, че много от клиентите на сервиза и последователите ми в социалните мрежи не само, че не разбират как работи „start/stop“ системата, но имат и сериозни притеснения свързани с нея. Притеснения от типа ‘сега когато спра на светофара, дали ще запали“ , “ Ако изгасне посредата на крастовището и не запали, какво ще правя?!“ , “ Ще ми се прецака стартерът по-бързо от толкова много паления“ и всички тези неприятни сценарии. В повечето случаи притесненията са безпочвени и са плод на неразбиране на работата на самата система, за това пиша и тази статия, която ще отговори на много въпроси и ще намали тревожността и напрежението, когато използвате Start/Stop системата. Приятно четене 🙂

Какво е Start/Stop системата?

Най-общо казано Start/stop системата, изключва двигателя, докато автомобилът е неподвижен.

При автомобили с ръчна скоростна кутия това се случва, когато скоростният лост е в неутрално положение. Когато водачът е готов за потегляне, двигателят ще стартира отново, обикновено след натискане на съединителя.

При автомобилите с автоматична кутия, системата е много по-лесна за използване. Активира се, когато колата е неподвижна и водачът сложи крак върху спирачката. При натискане на газта (при някои модели, когато кракът се махне от спирачката) двигателят отново се стартира.

Всъщност това не е нещо ново. С концепцията за Start/stop се играе още от 60-те години на миналия век и всъщност за първи път се вижда в серийните автомобили около 80-те.

Обаче едва през 98 г., когато VW започва да пуска технология стоп / старт в моделите като Lupo 3L и А2 3L, той наистина започва да се налага и да става масов. Сега можете да намерите start/stop системата в широка гама от превозни средства.

Много собственици се чудят защо тяхната start/stop не работи и дори посещават сервиза за това?!

Основната функция на системата е само една, а именно да спестява гориво в градския трафик. От там и второстепенните ползи като екология и по ниски нива на шум и вибрация, която усвоява тялото ви като водач или пътник в колата.
*Вибрацията е основния фактор, който ви изморява и понижава нивото ви на щастие.
Но системата ще работи само когато са изпълнени определени условия, като например двигателят да е достигнал работна температура. 
Така че, ако използвате колата само за да стигнете до магазина и обратно, тогава може да откриете, че системата не работи!

Споделям ви кратък списък с условия при които вашата Start/stop система ще работи:

 • Start/Stop системата не е деактивирана ръчно или забранена през диагностичен тестер
 • Капакът е напълно затворен
 • Двигателят е достигнал работна температура
 • Шофьорската врата е затворена и коланът на водача е закопчан
 • Акумулаторът е достатъчно зареден и в добро състояние (ако тръгва да си заминава, системата, автоматично влиза в авариен режим)
 • Температурата на антифриза не е твърде висока
 • Температурата на отработените газове на двигателя не е твърде висока, например след шофиране с високо натоварване на двигателя
 • Температурата на околната среда не е твърде ниска
 • Климатичната система трябва да е достигнала зададената температура и да може да я поддържа.
 • ДПФ филтъра не е в режим на регенерация
 • Автомобилът е изминал някакво разстояние от последното активиране на системата

Тревоги свързани със системата

Едно от нещата, от които хората се притесняват при използване на Start/stop, е, че колата няма да запали отново.

За да не се товарите с излишни притеснения и да може да използвате системата спокойно – реалността е, че компютърът на автомобила знае дали няма да може да запали отново и няма да активира системата, ако случаят е такъв. В повечето случаи ще видите съобщение от рода на“start/stop system fault“ 

Всички автомобили, които имат системата  Start / Stop, имат бутон, който може да я изключи ако искате. 

Второто нещо, което притеснява водачите и собствениците на автомобили са компоненти като стартер, акумулатор, смазване на двигателя, охлаждане на двигателя, дали всичко това се износва по-бързо, ако системата работи? Истината е, че е точно обратното, всеки един от тези компоненти е съобразен спрямо Start/stop системата и неговите капацитетни ресурси са завишени много над нуждите, за които се използва.
Маслената система е с подобрен дизайн и ефективност, биелните и основните лагери използват специално покритие, което задържа голямо количество масло по повърхността им, дори когато двигателят спре да работи( за това не е много добре при ремонти да използвате алтернативни части). Маслата и Антифризите, с които работят двигателите са сметнати за този тип натоварване и т.н. 

В заключение мога да ви успокоя, че всички слухове за това, че няма да запалите или че стартерът ви ще се развали по-бързо са плод на страховете на потребители, които всъщност не са разбирали как работи системата! 

Ако тази статия ти е била полезна, не забравяй да я споделиш за да може да стигне до повече собственици на автомобили и да могат да използват системите в автомобилите си спокойно 🙂 
Крис Младенов 

Подобни статии

2 коментара

 1. Имам следното питане ,премахване на EGR на vw tauran 1.6 ,105k софтуерно дали е удачно или не?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *